Een tsunami van Hollandisering

Ze voelen hem bij onze Zuiderburen al aankomen; een academische zondvloed die haar weerga niet kent. Door alle financiële maatregelen die het kabinet-Rutte treft, staat veel Nederlandse studenten het water aan de lippen en wat doe je dan? Inderdaad, vluchten naar hogergelegen gebieden. België bijvoorbeeld. En daar zitten ze niet bepaald op honderden hordes Hollandse hommeleszoekende hogeronderwijshobbyisten te wachten.

In Vlaanderen zegde de sociaaldemocratische minister van Onderwijs Pascal Smet onze Antwerpse collega's nogmaals toe dat er niets zal veranderen. Geen selectie aan de poort, geen hogere inschrijfgelden, niets van dat al. En alhoewel de meeste Vlaamse studenten geen problemen hebben met de 'Ollanders, luiden de universiteiten nu de noodklok in de Belgische krant De Standaard.

Zo voelen ze de dreiging afvoerputje te worden van kansloze studenten wanneer in Nederland voortaan wordt geselecteerd op basis van kwaliteit, aldus de vice-rector van de KULeuven. In Antwerpen, het eerste station na Roosendaal, is men vooral bang voor de toestroom. Rector Alain Verschoren: 'Over welke aantallen gaat het? Stel dat vijftien procent van de kandidaat-studenten uit de boot [sic] valt. Dan spreken we over tienduizenden jongeren. Dat wordt echt problematisch.' Daarom wordt in België al hardop gespeculeerd over hogere collegegelden of zelfs weigering of quotering van de 'Ollanders, al staat men daarom niet te springen. Diezelfde vice-rector van KULeuven: 'De toegang beperken en de kostprijs van studeren optrekken, dat is wel heel ondemocratisch.'