Bondage in België

Eerst dachten we in een flauwe één-april grap getrapt te zijn. Maar de Universiteit van Gent is binnenkort wellicht een studentenvereniging rijker. 'Kajira' zal zich richten op mensen met interesse in bdsm. Dit is een samentrekking van de drie afkortingen B&D (Bondage en Discipline), D&S (Dominantie en Submissie) en S&M (Sadisme en Masochisme). Het doel van de vereniging is 'om bdsm meer sociaal aanvaard te maken, om gelijkgestemden te ontmoeten en met hen vrijuit, zonder masker op, over bdsm te kunnen praten en dit op een laagdrempelige manier' aldus de gloednieuwe site van Kajira (de naam betekent zoveel als 'slaafmeisje'). Hier zou veel draagvlak voor zijn in de Belgische studentenstad. 'Er zijn al wetenschappelijke studies gevoerd naar hoeveel studenten er reeds aan bdsm doen. De meest recente schatting ligt op tien procent,' vertelt een van de oprichters aan Schamper, het studentenblad van Gent.

Momenteel probeert de vereniging zich door de universiteit te laten erkennen. Dit heeft nog heel wat voeten in de aarde, zo blijkt ook uit de woorden van de Gentse rector Paul van Cauwenberge op de site van het Nieuwsblad: 'Zo’n aanvraag, over bdsm, past niet meteen in de traditie van de universiteit en is een beetje ongewoon. Daarom heb ik ook al juridisch advies gevraagd.' Onder meer moet getoetst worden of de aanvraag voor erkenning niet in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Lukt het de vereniging erkend te worden maakt het aanspraak op subsidie en kan het gebruik maken van lokalen en auditoria.

SM op de campus zal echter nooit voorkomen. De lokalen zullen vooral gebruikt worden voor praatavonden en dergelijke. Voor bondage-feestjes leent de vereniging zich niet. 'Wat we je niet kunnen aanbieden op onze activiteiten, alle clichés ten spijt, is een stevige afranseling, een hoop mentaal zieke geesten of een groezige diep verstopte kerker,' aldus de site.