Universiteit Brussel bestormd na debat

Op de Franstalige Université Libre de Bruxelles (UBL) is een debat over extreemrechts uitgemond in een protest. Eén van de deelnemers aan het debat was schrijfster en journaliste Caroline Fourest. Haar gedachten over rechtse bewegingen waren voor Souhail Chichah - docent aan dezelfde universiteit - aanleiding om via netwerksites eensgezinden op te roepen tot protest. Reden: Fourest zou aanzetten tot islamofobie. Daarop drongen protestanten gisteravond de debatzaal van de UBL binnen. De spreekster moest in verband met veiligheidsoverwegingen de zaal verlaten en het debat werd onderbroken.

Rector Didier Viviers heeft laten weten verbijsterd te zijn over de gang van zaken tijdens het debat. De betreffende medewerker kan zich volgens hem opmaken voor een tuchtonderzoek, zo heeft de rector van de ULB laten weten. Relschopper Chichah zelf ziet zijn actie als teken van ''intellectuele levendigheid''. Een korte opname van het incident vind je hier.

Studenten en rector hebben de hoop uitgesproken dat Fourest de universiteit nogmaals zal aandoen om het debat voort te zetten.