Steekje los bij CERN

Het lijkt dat we toch niet sneller dan het licht kunnen. De neutrino's die het snelheidsrecord verbraken zijn het slachtoffer van een falende technicus.

Gisterenavond ontstond het gerucht dat er sprake zou zijn van een meetfout de is veroorzaakt door een slecht aangesloten kabel. Even later werd dit bericht bevestigd door een woordvoerder van CERN. Door de fout in de aansluiting van de kabel tussen een GPS-eenheid en een computer stonden de klokken op punt van vertrek en aankomst waarschijnlijk niet gelijk.

In oktober dacht de Groningse natuurkundige Ronald van Elburg te kunnen verklaren waarom de deeltjes sneller gingen dan het licht. Er zou geen rekening zijn gehouden met de beweging van de GPS-satellieten die de klokken op vertrek- en aankomstpunt gelijk moesten stellen. Dat zou zorgen voor een verschil van 64 nanoseconde, bijna exact de tijd die de neutrino's wonnen op de lichtsnelheid. Helaas voor Van Elburg blijkt de gemaakte fout een stuk knulliger.

Later dit jaar voert CERN experimenten uit om te kijken of het inderdaad de slecht aangesloten glasvezelkabel was die velen deed dromen over tijdreizen.