Kwart minder studies in Verenigd Koninkrijk

In de afgelopen zes jaar is meer dan een kwart van de studies verdwenen in het Verenigd Koninkrijk. Werden er in 2007 nog ruim 70.000 opleidingen aangeboden, nu zijn dat er nog zo'n 51.000. Engeland is het hardst getroffen: door het terugschroeven van subsidies is daar bijna een derde van alle studies geschrapt.

Engelse studenten worden niet alleen geconfronteerd met een verminderd aanbod, ze moeten ook nog eens drie keer zoveel collegegeld ophoesten als in eerdere jaren. Sinds dit jaar kost een collegejaar daar 9.000 pond, met als gevolg dat het aantal studenten drastisch daalde. Belangenorganisaties maken zich zorgen om de reputatie van het academisch onderwijs en de toegankelijkheid ervan in het Verenigde Koninkrijk. Ze zijn bang dat nog meer studies, vooral die waar geen winst wordt gemaakt, ten grave worden gedragen.

Zou dit de toekomst zijn van het hoger onderwijs in Nederland? Ook hier bezinnen universiteiten zich op het schrappen van studies. Bacheloronderwijs moet breder, er is een ongewenste wildgroei aan masters en universiteiten bieden te vaak vergelijkbare studies aan. Althans, dat is de visie van staatssecretaris Zijlstra en de vereniging van universiteiten.