Brusselse universiteit: 'Verkleed je niet als vrouw'

De Vlaamse politiek staat op zijn kop nu de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) verkleedpartijen bij de jaarlijkse ontgroening verbiedt. Aanleiding is de verkrachting van een als vrouw verklede mannelijke sjaars een maand eerder. De HUB reageerde vreemd genoeg door studenten te verbieden zich nog langer voor studentendopen in kleding van het andere geslacht te hijsen. Na een enorme golf van kritiek is het verbod inmiddels veranderd in een dringend advies.

Men trok de wenkbrauwen met name op omdat de HUB het signaal afgaf dat de schuld van de verkrachting bij het slachtoffer lag en niet bij de dader. 'Het mag nooit de boodschap zijn dat het slachtoffer zich moet aanpassen, zelfs niet als dat is om de studenten te beschermen. De daders zijn hier de enigen die op de vingers getikt moeten worden', reageerde Brussels staatssecretaris van Gelijke Kansen Bruno de Lille. 'Aan zelfcensuur doen we niet', voegde de voorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie Jean-Luc Vanraes daar aan toe.

Nu resteert dus slechts het advies van de HUB om de traditionele verkleedpartijen maar achterwege te laten. Wij denken dat dat net zo veel effect heeft als Carolusfeuten aan te sporen om al hun studiepunten te halen of Argusdisputen te adviseren zich niet als een kudde olifanten in de kroeg te gedragen, namelijk geen.