Bier is de nieuwe wijn

Onze bourgondische zuiderburen deden baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en concluderen dat bier dus echt wel net zo gezond is als wijn. Wijndrinkers houden er over het algemeen gewoon een gezondere levensstijl op na dan de bierdrinkers.

Twee onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, Patrick Mullie en Peter Clarys, vroegen zo’n tweeduizend Belgische mannen naar hun alcohol- en voedselconsumptie en hun bewegingspatroon. Ook factoren als opleiding, inkomen en algemene gezondheidstoestand werden in het onderzoek meegenomen. De opvatting dat rode wijn gezonder zou zijn dan bier kan hiermee de das worden omgedaan.

De wetenschappers zijn van mening dat bier dezelfde gezonde eigenschappen heeft als wijn. Het probleem zou meer bij de bierdrinkers zelf liggen die een minder gezond voedingspatroon hanteren dan de wijndrinkers. Een minder vernieuwende mededeling van de twee is dat beide alcoholische dranken slechts gezond zijn bij gematigd gebruik. Zo mogen vrouwen een glas per dag en mannen zo'n twee glazen per dag.