Kerstcadeaus en goede voornemens

Twee weken radiostilte betekent heel veel gemist nieuws. Vandaar dat we jullie in één bericht bijpraten over alles wat jullie de afgelopen zestien dagen hebben moeten missen.

Zo deelde de gemeente Tilburg dit jaar kerstcadeaus uit aan alle studentenvereniging en disputen. Zij krijgen – volledig op kosten van de Brabantse stad – een vlag aan de gevel en een vlaggenmast in de voortuin geplant. De vaandels, die nog niet ontworpen zijn, moeten de stad een studentikozer imago geven en zouden bovendien diefstalbestendig zijn. Dit sterk staaltje citymarketing kost de gemeente 18.000 euro. Een spotprijsje voor het oppoetsen van de vlekken die Tilburgse studenten achterlaten.

De privacy is afgeschaft! Reizen met het openbaar vervoer is weer een stuk handiger en efficiënter geworden. Op de treinstations weet de NS de bodyscans nog even buiten de deur te houden, maar de OV-Chipkaart is voor conducteurs al even weinig verhullend. De invoering van het plastieken reizen verloopt tot nu toe ‘beheersbaar’, ambtenarentaal voor 'niet rustig, maar er vielen geen doden’. Volgens de LSVb worden studenten van het kastje naar de muur gestuurd wanneer zij hulp vragen en ook het activeren van de chipkaart loopt verre van vlekkeloos. Voor degenen die hun kaart nog niet hebben gescand is het overigens wellicht handig hier te kijken.

Sommigen in Nijmegen waren daar echter niet mee bezig tijdens de jaarwisseling. In Neerbosch werden de goede voornemens ‘meer sporten’ al erg snel uitgevoerd, tot woede van burgemeester De Graaf. De Jachthoornstraat was in de nieuwjaarsnacht het toneel waarop een aantal jonge acteurs brandweerlieden het werken onmogelijk maakten. De Mobiele Eenheid werd zelfs ingezet om de gemoederen tot bedaren te brengen. De Graaf: ‘Brandweertje pesten lijkt wel een nieuwe sport te worden. Dat is te gek voor woorden, dat hoort niet.’

Wij doen niet meer aan goede voornemens, langer dan een paar dagen kunnen wij ze toch niet volhouden.