Chaos op spoor maakt bèta rijk

Het winterweer heeft voor treinreizigers de afgelopen weken veel problemen opgeleverd. De NS zat met de handen in het haar. Toch behoort niet iedereen tot de gedupeerden: de Delftse student Dennis Stevense (20) slaat harde munt uit de chaos op het spoor. Zijn iPhone-applicatie 'Trein' met actuele vertrektijden en vertragingsinformatie wordt momenteel massaal gedownload. 'Trein' zou volgens conducteurs beter werken dan de mini-computers die ze van hun werkgever krijgen.

Volgens het Algemeen Dagblad zou Stevense gewoon gebruik maken van de actuele informatie die online te vinden is, maar zijn applicatie zou dit veel duidelijker presenteren. De wijze waarop de NS informatie verstrekt, zou minder gebruiksvriendelijk zijn. De bèta wil niet aangeven hoeveel geld hij inmiddels verdiend heeft, maar beweert er wel goed van te kunnen leven en daarnaast al een startkapitaal voor zijn bedrijf op te kunnen bouwen. Stevense houdt per download 1,45 euro over van de 2,39 euro die hij vraagt, de rest is voor Apple. Per 10.000 downloads betekent dit dat Stevense 14.500 euro verdient.

De NS kondigde in mei al aan te werken aan een applicatie voor de iPhone, maar die is nog altijd niet verschenen. De veevervoerder heeft van Stevense dan ook geëist te stoppen met zijn project, maar hij weigerde. De Delftse student slaagde erin de applicatie binnen drie weken te programmeren, wat dus het falen van de NS in deze barre wintermaanden benadrukt.