Wil jij stufi?

De laatste tijd gaan er in de politiek steeds meer stemmen op om de studiefinanciering in zijn geheel af te schaffen. De beurs zou van een gift veranderd moeten worden in een lening. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is er nu bang voor dat dit gebeurt, zonder dat er gedegen onderzoek is uitgevoerd naar de gevolgen hiervan. De vakbond heeft minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) opgeroepen om een onderzoek in te stellen, maar de minister heeft geweigerd in te gaan op dit verzoek. Daarom roept de LSVb alle studenten op om hun mening te geven over de afschaffing van de studiefinanciering op de website wiljijstufi.nl.

Het Ministerie van OCW heeft in 2005 al eens onderzoek uitgevoerd naar de studiefinanciering. Daaruit bleek dat studenten lenen zien als noodzakelijk kwaad en zelfs niet meer gaan studeren, als ze het gehele bedrag moeten lenen. Daarnaast blijken studenten liever meer te gaan werken dan meer te moeten lenen, waardoor minder tijd over blijft om te studeren. De LSVb trekt in twijfel of deze houding van de studenten op dit moment dermate anders is, waardoor de stufi zonder problemen kan worden afgeschaft. Dennis Wiersma, vice-voorzitter van de LSVb, benadrukt dan ook het belang van wiljijstufi.nl. 'Hoe studenten reageren op een mogelijk nieuw studiefinancieringsstelsel is belangrijk om te weten. Er moet voorkomen worden dat er straks bepaalde jongeren niet meer gaan studeren uit financiële overweging of dat studenten zo veel bijwerken dat hun studie er onder lijdt.'

Er lijkt dus eindelijk terechte weerstand te komen tegen de bezuinigingen van Plasterk, maar er zijn wel voldoende reacties nodig om de minister te overtuigen. Het is daarom noodzakelijk dat studenten massaal hun stem laten horen op wiljijstufi.nl.