[UPDATE 18:00 uur] Overzicht bezettingsmaandag

Zonder het van elkaar te weten, zijn tientallen bezetters op verschillende universiteiten vanmorgen aan het werk gegaan. In Nijmegen en Utrecht werd - weliswaar op verschillende wijze - het geven van colleges tegengewerkt.

Ook in andere steden zijn er protesten. In Amsterdam is er door middel van een ludieke actie een collegezaal op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid bezet. Hier (doc-alarm) is de brief te lezen waarin de bezetters hun eisen stellen. Wanneer deze niet ingewilligd worden, zullen de bezetters blijven zitten.

Studenten van de Erasmus Universiteit hebben plannen openbaar gemaakt om om 10:30 uur een collegezaal te bezetten. Het latere tijdstip is gekozen omdat in Rotterdam de colleges pas later aanvangen.

De LSVb zegt bij monde van voorzitter de acties niet georganiseerd te hebben, maar deze wel te ondersteunen. 'Wij zijn een democratische, landelijke organisatie en kunnen dit soort acties dus niet organiseren. We steunen echter een ieder die opkomt voor studenten, zeker in tijden waarin zij slechts als melkkoe worden gezien. Het bindend studieadvies wordt op steeds meer universiteiten ingevoerd en de VSNU heeft steun toegezegd aan het afschaffen van de basisbeurs. Zij zouden juist studenten moeten steunen en hen niet moeten uitmelken.'

11:00 uur De Utrechtse bezetters zijn intussen aan het onderhandelen met het College van Bestuur dat ze zo snel mogelijk uit het gebouw wil hebben. Het zou te gevaarlijk zijn om zich in het bestuursgebouw op te houden.

15:14 uur Voorzitter Henno van Horssen van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) geeft net zoals de LSVb aan dat het niet een actie is die vanuit ISO is georganiseerd maar dat het gaat om acties vanuit instellingen zelf. Het ISO staat achter de boodschap en vindt het belachelijk dat er op dit moment in het hoger onderwijs wordt bezuinigd terwijl de studentenaantallen omhoog gaan en de studenttevredenheid omlaag gaat.

17:45 uur Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid van de SP, steunt de acties van harte en verwacht ook dat zij effect zullen sorteren: 'Reken er maar op dat ook Wouter Bos en Ronald Plasterk vanavond het Journaal zullen zien en zich achter hun oren zullen krabben.' Ook roept hij alle studenten op om de petitie van de SP tegen bezuinigingen op hoger onderwijs te tekenen: 'Elke verstandige partij moet toegeven dat bezuinigen op onderwijs het domste is dat je kunt doen.'

In Utrecht zijn de bezetters overigens van de vanmiddag ingerichte onderhandelingstafel weggelopen. Zij noemen de conceptafspraak die het het College van Bestuur (CvB) hen voorlegde 'gebakken lucht' en eisen een nieuwe verklaring. Ze voelen zich totaal niet serieus genomen door de vage regels die het CvB hen voorlegt.

De UvA bracht beter nieuws aan de studenten. Collegevoorzitter Karel van der Toorn heeft zich achter de studenten geschaard wanneer het gaat om het behoud van het onderwijskwaliteit. Bovendien floot hij Sijbolt Noorda terug door te zeggen dat hij niet namens hen heeft gesproken.