[UPDATE 18:00 uur] Overzicht Bezettingen Dag 2

De studentenbezettingen zijn een tweede dag ingegaan. Althans, in Rotterdam en Utrecht. Wij brengen wederom een overzicht van de laatste ontwikkelingen.

Na onderhandelingen met het College van Bestuur (CvB) zijn de Nijmeegse 'boze studenten' gisterenavond vertrokken. Ze zijn zeer tevreden met de toezeggingen die het CvB heeft gedaan, zijnde:

- Een bezuinigingsdoelstelling van twee miljard euro op Hoger Onderwijs in het kader van de brede heroverwegingen, dramatisch is voor onze samenleving. Het zou of een lastenverzwaring van 4.000 euro oftewel 40% voor iedere student betekenen. Of het zou een halvering zijn van het onderwijsbudget voor universiteiten. Een dergelijke draconische maatregel heeft maatschappelijk grote en onaanvaardbare gevolgen. * - Een wijziging in het studiefinancieringsstelsel, dus ook een eventueel sociaal leenstelsel, mag geen gemiddelde lastenverzwaring betekenen voor studenten.

Ook in Amsterdam hebben de student-bezetters hun stellingen verlaten, nadat Karel van der Toorn, voorzitter van het plaatselijke CvB, zich achter de demonstranten schaarde. Hij sprak zich uit tegen de voorgenomen plannen van de Vereniging van Universiteiten. In Amsterdam kunnen ze zich gelukkig prijzen met hun CvB-voorzitter: 'Als de basisbeurs wordt afgeschaft, marcheer ik samen met jullie naar het Malieveld.' Het gehele persbericht (doc-alarm) van de studenten is hier te vinden.

De Amsterdammers zijn vanmorgen echter wel vertrokken naar hun Utrechtse kameraden om aldaar de acties voor het behoud van het Ublad, tegen de afschaffing van de stufi en tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs. Vermoedelijk zullen de bezetters in Utrecht de meeste steun nodig hebben, omdat de bestuursvoorzitter alle eisen afwijst en de bezetters zich niet serieus genomen voelen. INSTANT UPDATE Vanmorgen zijn de onderhandelingen tussen CvB en studenten hervat.

Ook in Rotterdam zijn de bezetters nog steeds bezig met hun bezetting, maar de omvang van de acties lijkt klein te zijn. Slechts tien studenten weten twee collegezalen bezet te houden. De actiepunten in Rotterdam zijn dezelfde als in de rest van Nederland: afstand nemen van de uitspraken van Sijbolt Noorda en geen bezuinigingen op het hoger onderwijs. Het CvB heeft overigens nog niet gereageerd op de bezettingen.

In Wageningen gaat men vooralsnog niet verder dan ludieke acties. De Wageningse Studenten Organisatie (WSO) noemt de bezuinigingen onacceptabel. De WSO is solidair met de bezettingen, mits zij vreedzaam verlopen en zij willen voorlopig niet zelf tot actie overgaan. 'In deze steden spelen naast de bezuinigingen en de afschaffing van de studiefinanciering lokale omstandigheden, zoals het Ublad en Bindend Studie Advies', aldus WSO-voorzitter Marlies Bos. De Wageningse studenten kunnen in de middagpauze wel symbolisch de noodklok luiden. Driewerf hoera voor de ludieke actie!

Vandaag start overigens ook de actieweek van AKKU. Wij zijn benieuwd wat zij uit de hoge geitenwollen hoed weten te toveren.

11:45 uur In Groningen heeft de plaatselijke studentenbond een persbericht gepubliceerd waarin zij hun steun betuigen aan de acties in Utrecht en Rotterdam. Ze verwachten dat de actievoerders nog wel enkele nachten blijven slapen en hopen bovendien dat de acties even vreedzaam eindigen als ze zijn begonnen.

12:00 uur In Rotterdam hebben onregelmatigheden plaatsgevonden tijdens een college aan de Rechtenfaculteit. Toen demonstranten de collegezaal met megafoons binnenliepen, werden zij met stoelen aangevallen door een woeste student die zijn college wilde volgen. Hij vernielde twee megafoons en verwonde een actievoerder. De dader is inmiddels opgepakt. Het CvB heeft inmiddels ook gereageerd op de bezettingen. Zij willen niets toezeggen aan de demonstranten, omdat ze niet wil reageren op proefballonnen en bovendien eerst met de Universitaire Studentenraad wil overleggen.

12:15 uur Van onze vrienden van AKKU - je weet wel, die vereniging die er niets mee te maken had - kwam ons ter ore dat ook de Nijmeegse 'boze studenten' richting Utrecht vertrokken zijn om aldaar te protesteren.

14:45 uur De onderhandelingen in Utrecht zitten in het slop. Hoewel het CvB het eens is met de doelstellingen van de bezetters (een betere toegankelijkheid van het hoger onderwijs), is het dat niet met de eisen die gesteld worden. 'De VSNU voegde daar weliswaar aan toe dat het geld dat zo vrijkomt terug moet gaan naar het hoger onderwijs, maar dat vinden wij onvoldoende. Wij verlangen dat het College van Bestuur publiekelijk afstand neemt van de uitspraken van de VSNU over het afschaffen van de basisbeurs, net als de voorzitter van het Amsterdamse college van bestuur heeft gedaan. Maar dat weigert men.', aldus onderhandelaars Arwin en Steven.

18:00 uur Vanuit Utrecht bereiken ons de eerste berichten dat er een ontruiming van het Bestuursgebouw op handen is. De eerste smerissen verzamelen zich bij de ingang en ook de bezetters lijken de hoop het opgegeven hebben.