Medici tegen afschaffing numerus fixus

Het Landelijk Medisch Studenten Overleg (LMSO) vreest voor de gevolgen van de afschaffing van de numerus fixus. Zij waarschuwt voor een ernstige kwaliteitsdaling wanneer meer studenten worden toegelaten en er tegelijkertijd geen geld voor de studies bij komt. Hoewel de doelstellingen van het onderzoek worden onderschreven, wordt de wijze waarop deze zouden moeten worden doorgevoerd afgewezen.

Met name de plekken om coschappen te lopen zijn zeer beperkt en wanneer de numerus fixus wordt losgelaten zal er een absolute schaarste ontstaan. Het LMSO vraagt zich hardop af of 'U iemand aan uw bed wil die nog nooit persoonlijk is gecoacht om met patiƫnten te communiceren?'

In het kader van de afkalvende zorg en het grote mensentekort is het volgens de Geneeskundestudenten een goed idee om meer doktoren op te leiden. Daarbij wil het echter wel een garantie dat er meer coschapplaatsen komen. Ook de voorgestelde verhoging van het collegegeld voor de studie Geneeskunde neigt volgens velen naar het kapitalistische Amerikaanse systeem.