Nibud: Alle studenten bij het BKR

Iedere student die geld leent bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO; de voormalige IB-Groep) moet volgens het Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) een registratie krijgen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) te Tiel. Die instantie is ingesteld om te voorkomen dat zielige arme mensen drie hypotheken op hun huis afsluiten bij de DSB Bank.

In Tiel is men echter uit de vijf jaar durende winterslaap ontwaakt en de honderd medewerkers staan naar verluid te springen om weer andere mensen uit in de problemen te helpen. Naast het Nibud en het BKR zijn ook de Nederlandse Vereniging van Banken en de hypotheekverstrekkers - niet verrassend, want de oprichters van het BKR - voorstanders van de voorgestelde maatregel.

Wanneer de plannen verwezenlijkt worden zal één op de vijf studenten - degenen die meer dan 350 euro per maand trekken naast hun basisbeurs - een negatieve registratie krijgen. Dit kan ertoe leiden dat je geen hypotheeklening, telefoonabonnement of een ander product op afbetaling kan bekomen.

Indien je symboolpolitiek wil bedrijven, wil voorkomen dat studenten doorstromen naar starterswoningen, wil voorkomen dat studenten nog enigszins investeren in hun toekomst en ze de rest van hun leven stigmata met zich meedragen lijkt dit de ideale maatregel.