Compensatoir toetsen

Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam wil men aan de Rechtenfaculteit het zogenaamde compensatoir toetsen invoeren. Dit houdt in dat een 5 voor het ene tentamen gecompenseerd kan worden met een 7 voor het andere tentamen. Het systeem moet zorgen voor een betere doorstroming van studenten binnen de 'zware Rechtenstudie'.

Bovendien 'hangt het er vaak om of iemand een 5 of een 6 haalt en dan is dit systeem eerlijker', aldus Maarten Kroeze, decaan van de Rechtenfaculteit. In Rotterdam is het systeem al langer bekend, want ook Psychologiestudenten en toekomstige economen werden al aan het stelsel onderworpen. Bij die studies had het een positief effect op 'normale en goede studenten en vielen de kneuzen nog steeds af'.

Henk van de Bunt, hoogleraar Criminologie op de Rechtenfaculteit, is één van de criticasters van het plan. Hij denkt dat geen enkele student een diploma wil halen waar een 5 op staat. Bovendien zouden toekomstige advocaten een probleem kunnen krijgen met 'het civiel effect' van hun diploma.

Aan de Radboud Universiteit heeft alleen de Bètafaculteit een dergelijk stelsel. Wij vragen ons af wat jullie van zo'n systeem vinden. Moet slagen met een 5 kunnen of is dat een stap te ver?