Zeg maar dag tegen je stufi

De Partij van de Arbeid en de VVD waren het al eens over de afschaffing van de studiefinanciering. Ook de Tweede Kamerfractie van het CDA lijkt reeds besloten te hebben om de stufi om te zetten in een 'sociaal' leenstelsel. Onduidelijk is echter hoe de achterban daarop zal reageren.

De christendemocraten willen op alle gebieden inzetten op meer marktwerking en een vergroting van de eigen bijdrage van gebruikers. Vanuit de eigen partij is echter behoorlijk wat kritiek. Partijbonzen en universiteitsvoorzitters Theo Bovens en René Smit spuwden hun gal en vrezen voor een afname van de toegankelijkheid van het onderwijs. Bovendien zijn het vooral de kinderen uit de hoekstenen van de samenleving die profiteren van de studiefinanciering, waardoor het CDA in de eigen goedgelovige onderbuik zal schieten.

Met een grote meerderheid van PvdA, VVD, CDA en D66 die voor de invoering van een sociaal leenstelsel is en GroenLinks die de stufi wil omzetten in een studietaks is het inmiddels overduidelijk dat het huidige systeem op zijn laatste benen loopt.