OV-Chipkaart nog beter en veiliger

Echt waar! Echt! Geen grap! Nee, echt! De problemen met de OV-Chipkaart behoren binnenkort definitief tot het verleden. Tineke Huizinga-Heringa, de christelijke moeder van de OV-Chipkaart, heeft gisteren immers toegezegd nogmaals een kleine 7 miljoen euro uit te trekken. Het geld wordt uitgegeven aan een nieuwe chip in het vervoermiddel, die zal worden gefabriceerd door het Nijmeegse NXP.

Deze informatiebronnenvervaardiger, die ook de huidige chip maakte, moet de OV-Chipkaart gaan verbeteren. De beveiliging van het kaartje bleek immers zo lek als een mandje. Een tweetal jaar geleden lukte het enkele studenten van de Radboud Universiteit al om het ding te kraken en bij Translink, de facilitator van het gedrocht, kunnen ze havist Ron Meerbeek ook wel schieten.

De huidige Mifare Classic zal worden vervangen door de veel flitsender ogende naam Mifare SmartMX, de beste keus volgens een Brits onderzoek. Begin 2011 moet de overgang naar de nieuwe chip aanvangen, tenzij deze eerder wordt gehackt. Wij willen de bewoners van het Huygensgebouw één advies meegeven: Aan het werk!