Boeken zoeken via Twitter

In Utrecht is de universiteitsbibliotheek met een bijzonder zoeksysteem aan het experimenteren. Via Twitter kun je trefwoorden doorgeven aan het account van de bibliotheek in combinatie met #search of #zoek, waarna je een tweet met een linkje terugkrijgt naar de mobile site van het zoeksysteem. Daar staan alle hits vermeld die je zoekterm oplevert. Een Twitterbot verstuurt de link automatisch zonder tussenkomst van een bibliothecaris.

De medewerkster die met het initiatief kwam meldt in een blogpost dat het gaat om een experiment omdat de dienst nog niet volledig is ontwikkeld en er zeker nadelen kleven aan de informatieverstrekking. Het duurt namelijk ongeveer tien minuten voor je antwoord krijgt op je zoekvraag. Daarnaast is het voor iedereen zichtbaar welke informatie je aanvraagt en ontvangt.

Een belangrijke vraag is wel wat de toegevoegde waarde van deze dienst is aangezien het invoeren van trefwoorden ook gewoon in het zoeksysteem van een universiteitsbibliotheek kan. Wat vinden jullie? Moet @UBNijmegen je informatie-aanvraag via Twitter gaan beantwoorden?