Zijlstra: universiteiten bepalen zelf taalbeleid

Universiteiten en hogescholen mogen zelf hun taalbeleid bepalen, aldus Halbe Zijlstra in een brief aan de Stichting Nederlands. Hij steunt studenten die hun scriptie liever in het Nederlands dan in het Engels schrijven, niet.

In april dit jaar bleek dat een studente Bedrijfskunde aan de RU haar scriptie niet in het Nederlands mocht schrijven. Hoewel het ziekenhuis waar ze het onderzoek verrichtte haar scriptie graag in de moedertaal geschreven wilde hebben en ook haar scriptiebegeleider haar steunde, gaf de examencommissie er geen toestemming voor en eiste zij een scriptie in het Engels. De studente ging vervolgens in hoger beroep, maar verloor dit. Hierop stuurde de Stichting Nederlands een brief aan Halbe Zijlstra, waarin zij schreef dat de RU de taalclausule in de gedragscode te ver heeft opgerekt. Zijlstra reageerde in een korte brief: 'In de wet is het uitgangspunt opgenomen dat het onderwijs in principe in het Nederlands moet worden gegeven. Afwijking daarvan is toegestaan vanwege de specifieke aard, inrichting of kwaliteit van de opleiding'. Hij merkte daarbij op dat het instellingsbestuur een deugdelijk onderbouwde gedragscode moet opstellen.

Het lijkt erop dat de RU aan de eisen van Zijlstra heeft voldaan. In de OER van Bedrijfskunde is de eis van de Engelse voertaal in het onderwijs- en examenreglement opgenomen en er is een gedragscode “vreemde taal” opgesteld. In een reactie laat de universiteit weten: 'De RU stimuleert het gebruik van Engels als voertaal in de masteropleidingen. Met het oog op de internationalisering is het van belang dat studenten in een internationale context kunnen opereren.'