Derde uni in Amsterdam?

De PvdA Amsterdam pleit op haar website voor een nieuwe universiteit in de hoofdstad. Deze instelling zal zich vooral moeten richten op toegepaste wetenschap. Volgende week zal de partij een motie over dit onderwerp indienen tijdens de gemeenteraadsvergadering over de begroting 2012.

De PvdA is van mening dat Amsterdam een onderwijsimpuls nodig heeft. Ze zegt dat bedrijven snakken naar goed opgeleid personeel, maar dat lang niet altijd kunnen vinden. Het is nodig voor Amsterdam dat de beste universiteiten en onderzoeksinstuten de handen ineenslaan voor het creëren van een topinstituut voor praktijkgericht onderwijs. De nieuwe universiteit zou de stad aantrekkelijker maken als vestigingsplaats voor bedrijven en het zou helpen de stadseconomie aan te jagen. Dat laatste lijkt de voornaamste reden om een dergelijke universiteit te realiseren. Frank de Wolf, fractievoorzitter van de lokale afdeling van de PvdA, zei gisteravond tijdens een politiek café van de VVD: 'Zeker in deze crisistijd kan het faciliteren van een plek voor toegepaste wetenschap een geweldige economische boost geven.'

De andere twee Amsterdamse universiteiten kwamen er niet al te goed vanaf in de Keuzegids Universiteiten 2012, die twee weken geleden werd gepresenteerd. Zou de PvdA Amsterdam daarom juist nu pleiten voor een directe concurrent?