Decaan Delft weg wegens 'ontoelaatbare declaraties'

De van belangenverstrengeling verdachte decaan van de Technische Universiteit (TU) Delft, Marco Waas, stapt op wegens 'ontoelaatbare declaraties'. Dat meldt het NRC Handelsblad vandaag. De decaan raakte vorig jaar in opspraak toen dezelfde krant meldde dat hij zich jarenlang schuldig had gemaakt aan belangenverstrengeling. Waas zou betrokken zijn geweest bij het doorsluizen van opdrachten ter waarde van zo'n 8 ton aan het bedrijf van zijn vrouw. In oktober meldde de krant dat de problemen aan de TU Delft groter waren dan alleen de in opspraak geraakte decaan. Toen sloeg de universiteit nog hard terug.

Nu blijkt dat de decaan 27 duizend euro heeft gedeclareerd bij de TU Delft voor een kantoor aan huis. Een deel van die kosten is echter gemaakt voor de ondernemingen van zijn vrouw, die op het thuisadres van Waas zijn gevestigd. Dirk Jan van den Berg, voorzitter van het College van Bestuur in Delft, zegt tegen NRC Handelsblad dat er sprake is 'van een ontoelaatbare verstrengeling bij de manier waarop Waas zijn onkosten declareerde'. De collegevoorzitter zegt met 'veel verbazing' te hebben gekeken naar de rekeningen. In 2004 is bij de aanstelling van Waas afgesproken dat hij jaarlijks 12 duizend euro kon declareren. Daardoor kan het universiteitsbestuur nu slechts 15 duizend euro terugvorderen van de vertrekkende decaan.

Volgens TU Delta, het weekblad van de Delftse universiteit, geeft Waas een andere verklaring voor zijn vertrek. Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd al bekend dat de decaan niet voor een nieuwe termijn zou gaan. Hij zou zich volledig willen richten op 'open innovatie en ondernemerschap in regionale, nationale en internationale context' en noemt het 'goed voor de faculteit en de TU Delft om het stokje over te dragen aan iemand met nieuwe ideeën die nodig zijn om weer een volgende stap te zetten'.