Werkende grafeentransistor uitgevonden

De wonderstof grafeen, die Andre Geim en Konstantin Novoselov hun Nobelprijs bezorgde, begint de hoge verwachtingen steeds meer in te lossen. Waar we vorige week al berichtten dat met het laagje koolstofatomen prima wodka te destilleren is, werd gisteren bekend dat een functionele transistor van grafeen is ontwikkeld. Mikhail Katsnelson, hoogleraar Theoretische Fysica aan de RU en een van de uitvinders, is enthousiast: 'Dit is echt een technologische doorbraak waar we al jaren op zitten te wachten.'

Een groot voordeel van grafeen, de extreem goede geleiding van stroom, bleek ook haar grootste mankement. Transistors moeten immers elektriciteit kunnen doorlaten, maar ook op de gewenste momenten tegenhouden. Dit kreeg het team van Katsnelson uiteindelijk voor elkaar door een combinatie van grafeen en ander materiaal te knutselen.

Grafeentransistors spreken bij veel wetenschappers tot de verbeelding omdat ze veel kleiner zijn dan de gangbare silicium-transistors. Daardoor passen er meer op een chip, waardoor de rekenkracht toeneemt en onze laptops, smartphones en tablets nog sneller werken.