[UPDATE] Kamerleden schrikken van enorme verschillen in studieschuld

Vandaag nam De Pers de studieschuld van studenten onder de loep en kwam tot een verbijsterende conclusie. Bij studenten die een even hoge studieschuld hebben, maar waarvan hun studiefinanciering in een ander jaar stopt, kan een verschil in terugbetaling van duizenden euro's optreden in vijf jaar tijd. Reden daarvoor is het rentepercentage dat wordt vastgesteld bij het jaar dat iemand voor het eerst geen recht meer heeft op studiefinanciering.

De krant illustreert deze constatering met een voorbeeld: voor studenten met een studieschuld van 61.500 euro die in twee verschillende jaren voor het eerst geen recht meer hebben op studiefinanciering en vijf jaar wachten met terugbetalen, zal het verschil in het uiteindelijke bedrag dat terugbetaald moet worden rond de 3300 euro liggen.

De krant pleit voor verandering van het systeem, omdat volgens hen alles erop wijst dat studenten nog meer gaan lenen. Het Ministerie van OCW is niet van plan om van deze manier van renteberekening af te stappen. Zij noemen de relatief lage rente, de eenvoud en de zekerheid van het huidige systeem als redenen om niets te veranderen.

Update: Anne-Wil Lucas, Tweede Kamerlid voor de VVD, gaat binnenkort aandacht vragen voor de loterij die het terugbetalen van de studieschuld is. Ze wil tijdens de behandeling van het wetsvoorstel 'Studeren is investeren', waarschijnlijk in april, van Zijlstra weten of het niet eerlijker is om het gemiddelde van de rentepercentages tijdens het opbouwen van de studieschuld te nemen. Ook PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing en SP'er Jasper van Dijk willen opheldering. Van Dijk vraagt zich af waarom het percentage niet jaarlijks wordt aangepast in plaats van eens in de vijf jaar. Opvallend is wel dat de Kamerleden nu pas tot deze vragen komen, het systeem bestaat immers al twintig jaar.