Oost-Europese hoogleraar biecht overlast op

De klikspanen die de weg naar het meldpunt voor ongewenste Oost-Europeanen hebben gevonden komen uit alle hoeken van de samenleving, zo blijkt. Onlangs kwam een opmerkelijke klacht van emeritus hoogleraar Hans Renner binnen. De hoogleraar Midden-Europese geschiedenis beklaagde zichzelf schuldig te hebben gemaakt aan ‘dronkenschap, parkeeroverlast en verloedering en bovendien de baan van een Nederlander ingepikt te hebben’.

Renner, die na het harde optreden van de Sovjet Unie tijdens de Praagse lente uit Tsjecho-Slowakije vluchtte, heeft zichzelf uit boosheid aangegeven. ‘Stel je voor dat een regeringspartij in Polen zo’n actie zou starten, vanwege alle Nederlanders die huizen opkopen in Midden Europa. Dat kan niet. Het gaat alle humane waarden voorbij.’ Ook zijn zoon deed aangifte van Renner en verklapte onder meer dat zijn vader literatuur het land in zou hebben gesmokkeld. De mannen willen zo laten zien hoe ridicuul het meldpunt is. ‘We spotten ermee, maar het voelt ook angstig. Je voelt je als Midden Europeaan hierdoor niet fijn. Nederland was een voorbeeld, dat is nu weg. En dat doet me verdriet.’

Geert zal de heren Renner dankbaar zijn voor hun bijdrage. Volgens de PVV-leider is het meldpunt met ruim tienduizenden klachten een groot succes.