DUO-aanval: verkeerde site stuk

Heb je gisteren tussen vijf en zes 's middags toevallig op de site van DUO gecheckt of je stufi netjes was overgemaakt? Dan maak je kans op een iPod Touch. DUO nodigde gisteren namelijk studenten uit om de capaciteit van haar website te testen. Dit gebeurde door middel van een zogenaamde DDoS-aanval, die tot stand komt als op een kort tijdstip extreem vaak wordt ingelogd op een website, in dit geval MijnDUO. Onder de 'aanvallers' verloot de dienst vijf Ipods.

De site van DUO had al tijden last van capaciteitsproblemen. Bij de minste of geringste overload aan studenten liep de site spaak. Daarom werd het systeem stabieler gemaakt, waardoor de capaciteit steeg naar zo'n tienduizend ingelogde studenten. Om deze verhoogde capaciteit te testen daagde de stufischenker studenten gisteren uit massaal in te loggen tussen vijf en zes.

Het MijnDUO-systeem doorstond de test met glans. Echter, door het grote aantal bezoekers ging de portal site plat, tot grote verbazing van woordvoerster Tea Jonkman. 'Ik dacht dat onze site dat soort aantallen wel aan moest kunnen, en ook wel vaker heeft gehad. Dit hebben we nog niet eerder gezien.' DUO belooft uit te zoeken hoe de crash heeft kunnen gebeuren.