Iraanse studenten nog steeds niet nucleair verrijkt

De Nederlandse Staat slaapt nog steeds slecht na de uitspraak van het Hoger Gerechtshof. Het Hof oordeelde twee jaar geleden dat Iraanse studenten wel degelijk toegelaten moeten worden tot studies met een nucleaire inslag. Toch besloot toenmalig staatssecretaris van Onderwijs, van Bijsterveld, het oordeel naast zich neer te leggen.

Gisteren stuurde staatssecretaris Zijlstra een brief aan de Tweede Kamer met de mededeling dat de eerste drie Iraanse studenten het masterprogramma van hun keuze niet mogen volgen. De studenten hebben ontheffing van de maatregel aangevraagd bij het ministerie van Onderwijs, maar zonder succes. Het ministerie houdt voet bij stuk.

Actiecomité Iraanse Studenten verzet zich al sinds het ontstaan van de richtlijn tegen de maatregel, en met succes. Tot nog toe kreeg het actiecomité gelijk, de richtlijn is discriminerend en stigmatiserend volgens de rechtbank in Den Haag. De Staat laat niet over zich heen lopen en stapt naar de Hoge Raad. De Raad doet waarschijnlijk eind dit jaar uitspraak over de zaak, maar het is de vraag of de regel het oordeel van de rechter overleeft.