Fietsles voor buitenlandse studenten

Het Erasmus Student Network (ESN) vertegenwoordigt internationale studenten en helpt ze cultureel begrip kweken voor de tradities van ons landje. Zo kunnen buitenlandse studenten nu aan het begin van volgend collegejaar een heuse fietscursus volgen in Groningen, want wat is er nu Nederlandser dan fietsen?

Buitenlandse studenten zijn een gevaar op de weg, omdat het niet logisch voor hen is om rechts te rijden of hun hand uit te steken als ze afslaan. Volgens bestuurslid Martijn de Ruijter van ESN Groningen zijn deze studenten niet gewend om te fietsen en vallen gewoon om. 'In hun moederland doen ze alles met de bus.'

De cursus begint net als bij je rijbewijs met theorieles. Vervolgens oefenen de deelnemers op een afgesloten terrein het op- en afstappen en hoe ver je het stuur moet draaien om een bocht te kunnen maken. Als afsluiting maken ze een rondje door de stad en zullen ze gevaarlijke stoplichten en nare knelpunten passeren.

Het initiatief van ESN wordt gefinancierd door gemeente Groningen, de hogeschool en door de Rijksuniversiteit Groningen. Blijkbaar was iedereen het zat om constant van de sokken gereden te worden. Misschien moeten de organisatoren eens nagaan hoeveel er nog in de spaarpot zit om dit idee ook in Nijmegen te introduceren?