Money-monday

Studenten klagen steen en been over overheidsmaatregelen, het dreigende gebrek aan studiefinanciering en de stijgende kamerprijzen. Het blijkt echter dat de gemiddelde student onzorgvuldig met zijn geldzaken omgaat en daardoor honderden euro's per jaar misloopt. Dit meldt NOS op 3.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) deed onderzoek onder 3000 studenten en kwam met een paar opvallende conclusies. Zo zijn er maar liefst 120.000 studenten die geen zorgtoeslag ontvangen, terwijl ze hier wel recht op hebben. Daarnaast doet 12 procent van de studenten geen belastingaangifte en laat hierdoor geld bij de Belastingdienst liggen. Zo kun je, als je geen studiefinanciering meer ontvangt, je studiekosten aftrekken van de belasting.

Dit is opmerkelijk, omdat ruim eenderde van de studenten leent bij DUO. De meesten hebben dit niet eens nodig, een kwart van alle studenten 'leent om lekker en relaxed te kunnen leven. Ze lenen dan gemiddeld 365 euro per maand, wat resulteert in een gemiddelde studieschuld van 17.500 euro. Dit terwijl de gemiddelde student 4.500 euro op een spaarrekening heeft staan.

Wij adviseren om in de komende tentamenperiode dus nuttig te soggen en te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt. Scheelt toch weer wat biertjes.