Invloed overheid in onderwijs mogelijk opnieuw vergroot

Snoeien in hoger onderwijsland wordt nog gemakkelijker als het aan de Onderwijsraad ligt. Dit is te lezen in het advies dat zij op 26 juni uitbracht aan de Tweede Kamer. Wanneer een opleiding niet langer is aangepast aan de behoeften van de arbeidsmarkt, ofwel niet macrodoelmatig is, en de hogeschool of universiteit niet ingrijpt, moet de overheid bevoegd zijn deze opleiding te sluiten. Het betreft studies die te klein en onrendabel zijn, op meerdere plekken worden aangeboden en een beperkt arbeidsmarktperspectief hebben.

De Onderwijsraad pleit voor een systeem van knipperlichten die gaan branden wanneer een opleiding niet langer voldoet aan vooraf vastgestelde criteria, zoals omvang en arbeidsmarktrelevantie. Instellingen moeten de keuze voor het behouden van een opleiding verantwoorden in hun opleidingsportfolio en aan de hand daarvan moet de overheid bijhouden of opleidingen nog macrodoelmatig zijn. Toch is er ruimte voor enige coulance, namelijk bij opleidingen die uniek in hun soort en bovendien maatschappelijk relevant zijn.

Er moet een verplichte studiebijsluiter komen met betere informatievoorziening voor aankomende studenten, aldus de Onderwijsraad. Als er naar aanleiding hiervan minder aanmeldingen voor een studie zijn, zal de onderwijsinstelling moeten overwegen de studie af te schaffen. Wanneer dit beleid wordt ingevoerd, kan de overheid het aanbod van opleidingen niet alleen beïnvloeden door bepaalde studies niet te subsidiëren, maar ook besluiten om opleidingen die niet in haar plaatje passen op te doeken. Zo komt de universiteit zo mogelijk nog meer in dienst van de economie te staan. Je kunt je afvragen of deze ontwikkeling wenselijk is.