Higgs-deeltje gevonden?

Het gerucht circuleerde al lange tijd, maar vanochtend was er eindelijk duidelijkheid over het zogenaamde Higgs-deeltje. Wetenschappers van het Zwitserse onderzoeksinstituut CERN denken bijna zeker te weten dat het beroemde deeltje na jarenlang onderzoek is gevonden, dat maakte ze vanochtend bekend. Het bestaan van het Higgsdeeltje zou een doorbraak in de wetenschap zijn.

Al jaren zijn wetenschappers op zoek naar het deeltje, dat zou kunnen verklaren waarom objecten daadwerkelijk massa hebben. Mochten de onderzoekers van het CERN inderdaad dit deeltje te pakken hebben, dan betekent dat een volmaakte theorie van de elementaire deeltjes, waarmee weer andere natuurkundige wetten kunnen worden verklaard.

Het deeltje dat dicht in de buurt komt van het Higgs-deeltje of Higgs-Boson is gevonden in de 27 kilometer lange deeltjesversneller in het Zwitserse Gèneve. De naam van het deeltje is afkomstig van de Britse onderzoeker Peter Higgs, die al zo'n veertig jaar voorspelde dat zo'n deeltje moet bestaan. Het is nog niet helemaal zeker of het Higgs-deeltje daadwerkelijk bestaat, er wordt de komende maanden nog verder onderzoek gedaan.

Bekijk hieronder een filmpje waarin verder wordt uitgelegd wat dit spectaculaire deeltje nu precies is.