RU zakt drie plaatsen op een lijstje

De constante stijging die de RU de afgelopen jaren doormaakte op de gerenommeerde ARWU (Academic Ranking of World Universities) is dit jaar tot een halt gekomen. Waar onze alma mater een positie buiten de wereldwijde top-200 in 2006 stapje voor stapje inwisselde voor plek 135 in 2011, is zij nu drie plekjes gezakt. Daarmee is de RU de zevende universiteit van Nederland. De Universiteit Utrecht scoort met een 53e positie het beste.

Vorig jaar kon Rector Magnificus Kortmann bij de opening van het academisch jaar nog prat gaan op de ‘de stijging op internationale ranglijsten die de RU de laatste jaren doormaakt’. Deze stijging is nu gestaakt. Kortmann zal een andere manier moeten vinden om de RU toch weer de beste universiteit van Nederland te laten blijken.

De ARWU-ranglijst van de Shanghai Jiao Tong University is een van de meer vooraanstaande graadmeters voor de kwaliteit van een universiteit. Kun je hier als student wat mee? Nee: de ranglijst komt vooral tot stand door prestaties op het gebied van onderzoek. Met name het aantal wetenschappelijke publicaties en wetenschappelijke prijzen tellen mee. Vluchtende docenten of videocolleges worden hebben dan ook niet of nauwelijks invloed. Dit gegeven werkt onherroepelijk een oude discussie in de hand: wat is het nut van dergelijke lijstjes? Zijn ze een correcte afspiegeling van de verhoudingen en zijn ze meer dan promotiemateriaal voor goed scorende instituten?