Meer details rond sociaal leenstelsel bekend

Hoewel de radiostilte rond de kabinetsformatie nog steeds van kracht is, laten kringen rondom de formatie steeds meer details los over verschillende beleidsvoornemens. Ook over de positie van de aanvullende beurs in het sociaal leenstelsel is meer duidelijkheid gekomen.

Op 9 oktober meldden Rutte en Samsom al dat het sociaal leenstelsel vanaf het collegejaar 2014-2015 wordt ingevoerd. De basisbeurs verdwijnt definitief, maar de toekomst van de aanvullende beurs was tot op heden nog onduidelijk. ScienceGuide meldt nu dat de onderhandelaars overeen zijn gekomen dat de functie van de aanvullende beurs behouden blijft. Uit navraag laat een redacteur van de site weten: ‘De aanvullende beurs zelf zal verdwijnen omdat het niet kan aanvullen op een niet-bestaande (basis)beurs. De functie blijft echter wel behouden, omdat er een factor in de afbetaling van de lening wordt ingebouwd die rekening houdt met het inkomen van de ouders.'

Wie verantwoordelijk wordt om deze maatregel uit te voeren is nog onbekend. Verschillende namen worden genoemd voor de post op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap waarbij Jet Bussemaker en Lodewijk Asscher als voornaamste kandidaten worden gezien. Bussemaker was in het kabinet Balkenende IV staatssecretaris op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op dit moment maakt zij deel uit van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Lodewijk Asscher is momenteel wethouder en loco-burgemeester in Amsterdam.