[UPDATE] Bussemaker wil studie dichter bij huis

We hebben met pijn in het hart afscheid moeten nemen van Halbe en stellen nu de nieuwbakken minister van OCW even aan je voor. Met circus Jet wordt het namelijk ook vast weer dolle pret. Jet Bussemaker zal de grote lijnen ten aanzien van het Hoger Onderwijsbeleid uitzetten en ook de studiefinanciering/lening valt vanaf nu onder haar hoede. Bussemaker heeft het al binnen twee dagen voor elkaar om studenten tegen het zere been te schoppen.

De hoge kosten die het openbaar vervoer met zich mee gaat brengen na afschaffing van het studentenreisrecht in 2015 worden door Bussemaker weggewoven doordat ze stelt dat studenten die hoge reiskosten willen drukken maar gewoon dichterbij huis moeten gaan studeren. Als het aan Bussemaker ligt moeten studenten de keuze voor een opleiding laten afhangen van de te bereizen afstand en niet van kwalitatief goed onderwijs.

De minister heeft blijkbaar niet nagedacht over de gevolgen die met de kortingkaart gemoeid zijn. Zo is niet alleen de geleende smak geld die neergelegd moet worden voor de treinreis een doorn in het oog, ook de kamernood in studentensteden maakt de invoering van een kortingskaart een ontzettend zure maatregel. Studenten die geen kamer kunnen vinden hebben namelijk geen keus en moeten wel betalen. Jet maakt zich er wel heel makkelijk van af door alleen naar het kostenplaatje te kijken en te zeggen dat er niets mis is met een studie dicht bij huis.

Update 14.07 uur: Volgens minister Bussemaker werd ze niet helemaal correct gequote in het artikel in Spits. Ze pleitte er volgens Spits voor dat een student uit Vlissingen best in Middelburg in plaats van Amsterdam een studie kan doen. 'Als er in Zeeland een vergelijkbare opleiding is', voegt ze daar nu aan toe. Gelukkig voor Jet worden studenten met de opkomende maatregelen al gedwongen om niet zo ver van huis te gaan wonen.