Crisis binnen Groningse studentenbond

Een flinke fittie binnen de Groninger Studentenbond (GSb). Zeven leden wilden een ware coup plegen en het AKKU van Groningen hervormen. Dat werd niet gewaardeerd en de partijtop der Groningse roodbroeken heeft de leden uit de bond gezet. Dat meldt de Groninger Universiteitskrant.

De partij heeft in de ogen van verschillende leden nog maar een kleine overlevingskans en het huidige bestuur pakt de zaken niet goed aan. Fractievoorzitter Berthil Bos zegt samen met een aantal leden te hebben ingezet op een plan dat de ‘stabiliteit en toekomst van de vereniging moest waarborgen.’ Dit bleek tijdens de vergadering echter onhaalbaar. De Algemene Ledenvergadering van de partij zorgde voor een grote verdeeldheid. De mislukte coup op het bestuur kostte Bos en zijn medestanders de kop.

De GSb is de kleinste partij van de Groningse Universiteitsraad en heeft een roerige geschiedenis van groei en verval. Met het wegsturen van Bos is de GSb ook haar enige plek in de raad verloren. Hoewel Bos gevraagd werd de zetel af te staan, heeft de fractievoorzitter er geen gehoor aan gegeven en probeert hij nu een eigen partij op te zetten.

Waar de vereniging ooit zeven bestuursleden had, waren er daar begin dit jaar nog maar drie aangesteld. Twee leden van het bestuur zijn naar aanleiding van de onenigheid opgestapt, wat betekent dat er nog maar een dagelijks bestuurslid over. Een mislukte coup van de partij heeft er niet voor gezorgd dat Bos zijn eigen zeggingskracht is kwijtgeraakt. De GSb echter, is na veertig jaar trouwe aanwezigheid in de raad totaal verdwenen.