Goed vooruitzicht voor Erasmusbeurs

Goed nieuws voor studenten die een half jaar willen studeren in het buitenland: de Erasmusbeurs, die in zwaar weer zat, zal hoogstwaarschijnlijk blijven. Je moet echter wel even wachten als je zekerheid wilt, de komende twee jaar heeft het Erasmusprogramma nog geen cent te makken.

De Onderwijscommissie van het Europees Parlement roept vandaag op om het budget voor het Erasmusprogramma te vergroten. Dat zal betekenen dat zo'n vijf miljoen studenten hun grenzen kunnen verleggen. 'De Europese Commissie had zeventig procent extra voorgesteld en ik heb gehoord dat in de onderhandelingen van de regeringsleiders een verhoging van 66 procent op tafel ligt. Het zal vast niet onder de vijftig procent zakken', aldus Marietje Schaake, het enige Nederlandse lid van de Onderwijscommissie, tegenover het Hoger Onderwijs Persbureau.

Die investering komt pas in 2014, wat vrij laat is. Het budget voor 2012 is al op en het Erasmusprogramma teert nu al op het budget voor 2013. Dat budget is halverwege volgend jaar op, tenzij de leiders van Europa een begroting rond krijgen. Daar lijkt het echter nog niet op, want de eerste eurotop faalde. Of je volgend jaar dus onbezorgd een zomer in het buitenland kunt doorbrengen, is nog niet zeker.