NS doet aan crowd control

In de trein moeten staan als een sardientje in een blik, terwijl twee coupés verderop een zee aan lege stoelen is. Als het aan de NS ligt is dit binnenkort verleden tijd. Het spoorbedrijf start vandaag een proef met de nieuwe Reisplanner-app waarop je onder meer instapinformatie kan vinden.

Op het traject Zwolle en Roosendaal kunnen reizigers met de app zien of er in de trein wifi aanwezig is, waar zich de eerste en tweede klas bevinden en wat de bezetting van de coupés is. Daarvoor komen er in elf treinen 280 infraroodsensoren te hangen die bijhouden hoeveel passagiers in- en uitstappen op de balkons en in de coupés. Met behulp van een kleurensysteem wordt via de app dan aangeven waar het druk en waar het rustig is.

Als je gebruik wilt maken van al deze reuze handige informatie dan moet je er snel bij zijn, want vanaf vandaag kan je jezelf aanmelden als een van de maximaal vijfhonderd proefpersonen. Voorwaarden die de NS stelt zijn wel dat je vaak gebruik maakt van het traject en regelmatig feedback geeft op het systeem. De proef, die zo'n drie maanden duurt, kost namelijk  2 miljoen euro en daarom heeft vervoerder beloofd om de evaluatie 'zeer grondig uit te voeren.'