TU's vrezen voor hun onderzoek

De drie technische universiteiten vrezen voor stilstand van hun wetenschappelijk onderzoek, omdat het voor hen niet duidelijk is hoeveel geld daarvoor beschikbaar is. De universiteiten van Twente, Delft en Eindhoven vragen de minister om meer duidelijkheid, schrijft het Eindhovens Dagblad.

De technische instellingen willen met de minister in overleg over de 260 miljoen euro die door het kabinet wordt vrijgemaakt voor het versterken van wetenschappelijk onderzoek. Ze willen ook weten op welke manier ze meer Europees geld kunnen binnenhalen. Op Europees niveau is het nog niet duidelijk hoeveel subsidie de universiteiten kunnen ontvangen. Dit komt temeer doordat het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020 nog deel uitmaakt van de Europese begrotingsdebatten.

Volgens Anne Flierman, bestuursvoorzitter van de Universiteit Twente en van het samenwerkingsverband 3TU, 'schiet de besluitvorming in Europa niet op' en dreigen de huidige onderzoeksprogramma's van de universiteiten stil te vallen. Om dit te voorkomen heeft de TU in Eindhoven besloten om 10 miljoen eigen geld in onderzoek te steken.