Terugkijken op 2012: het rampenregeerakkoord van Rutte II

In de laatste tien dagen van 2012 kijkt ANS terug op de meest memorabele artikelen en gebeurtenissen van het jaar. Vandaag: lenen, lenen, lenen.

Geen hoogtepunt, maar een dieptepunt om deze lijst af te sluiten. Op 22 november zetten Mark Rutte en kornuiten genadeloos het mes in het studentenbudget. Waar we dachten dat het met ons aller Halbe al bergaf ging met het hoger onderwijs, kreeg nieuwbakken minister Jet Bussemaker de opdracht om nog verder te bezuinigingen op de student.

Hoewel de details pas in 2013 worden bekendgemaakt, is al wel duidelijk dat je vanaf 2014 mag gaan lenen voor je studie en je in 2016 je ov-studentenkaart mag inleveren voor een kortingskaart. Wat velen vooral boos maakt: tegen hun verkiezingsprogamma in vertikken VVD en PvdA het in het regeerakkoord om de opbrengst van het leenstelsel terug te laten vloeien in het hoger onderwijs.

Meteen kwam verzet op gang middels een petitie, maar veel haalde die vooralsnog niet uit. Ook RU-bestuurders Gerard Meijer en Anton Franken lieten zich negatief uit over de plannen van de nieuwe regering. Ook in 2013 zal het protest doorgaan, gelukkig in de wetenschap dat dat leenstelsel toch is gedoemd om te mislukken.