Bajesklanten maken studenten bang

Studenten en klachten over geluidsoverlast, doorgaans is de causale relatie daartussen makkelijk te trekken. In Amsterdam-Zuidoost zijn het echter de buurtbewoners die studenten uit hun vredige slaap houden. Gevangenen in de Bijlmerbajes en hun bezoek zorgen er namelijk met hun conversaties voor dat de bewoners van de nabijgelegen containerwoningen 's nachts geen oog dicht doen.

De gevangenis en de studentenwoningen worden enkel door een muurtje en een sloot van elkaar gescheiden. Daarmee zijn de tuinen van de woningen een ideale plek om na het bezoekuurtje nog even na te keuvelen ten overstaan van de hele buurt. Menig student voelt zich niet meer veilig door de komst van de ongenode gasten en eist maatregelen.

De woningcorporatie heeft inmiddels verbodsborden opgehangen. Dat veel kennissen van gedetineerden zich daar niet door laten weerhouden mag weinig verbazingwekkend genoemd worden. De corporatie heeft daarom nu haar hoop gevestigd op zwaarder geschut: 'Er is nu een nieuwe buurtregisseur, met wie wij moeten regelen dat hij vaker langsfietst', aldus een woordvoerder.

Studenten willen ook dat de gevangenis maatregelen treft zodat het hartverscheurende geschreeuw van kinderen om hun papa eindelijk verstomt. Het rijkshotel laat echter weten dat zij weinig kan doen omdat de schreeuwers buiten het terrein van de gevangenis staan en het niet te achterhalen valt welke gedetineerden dergelijk bezoek ontvangen.