Financiering Erasmusbeurzen toch weer in gevaar

Eerder meldden we al dat de financiering van de Erasmusbeurs zeker voor komend jaar was veiliggesteld, maar voor de periode daarna lijkt de beurs toch weer in gevaar, meldt het HOP.

Wat is er aan de hand? Vorig jaar was het Erasmusprogramma al in de problemen. Om de begroting voor 2012 rond te krijgen werd alvast geld voor 2013 gebruikt. Voor de kerst kwam er extra geld voor 2013. Afgelopen vrijdag bleek dat de Europese Commissie 11,2 miljard euro tekort komt op de begroting. Hierdoor loopt ook de Erasmusbeurs weer gevaar, als we Doris Pack, voorzitter van de onderwijscommissie van het Europees Parlement, mogen geloven.

Ook volgens de European Students Union wordt er alsnog gesneden in het budget voor studenten die een jaar in het buitenland gaan studeren zuipen. Er zou in het wijzigingsvoorstel nog maar 120 miljoen in plaats van een miljard beschikbaar zijn voor het Lifelong Learning Programme, waar ook de Erasmusbeurzen uit worden bekostigd. Is het einde van de het Erasmusprogramma dan echt nabij? Ach, het was toch al de vraag of het zijn doel wel bereikt.