[UPDATE] Bestuurlijke chaos bij de Vrije Universiteit, rector stapt op

Waar men zich aan de RU de laatste tijd druk maakt om paardenvlees en de openingstijden van de UB, heeft de Vrije Universiteit (VU) kopzorgen van een hele andere orde. De meerderheid van de decanen aan de Amsterdamse uni heeft het vertrouwen in het College van Bestuur (CvB) opgegeven, dat meldt NRC Handelsblad.

Uit een rapport, opgesteld op verzoek van collegevoorzitter René Smit, blijkt dat het een grote puinhoop is op de instelling. De VU zou onder andere zakken voor de instellingstoets voor universiteiten, als die op dit moment zou worden afgenomen. Een onvoldoende voor deze toets zou betekenen dat de VU onder intensiever toezicht komt te staan. Ook is er te weinig aandacht voor informele contacten tussen de hoge heren en de werkvloer. Wellicht moeten de bestuurders van de VU een voorbeeld nemen aan ons eigen CvB, dat zich steeds vaker in hippe filmpjes tot de student richt.

Bij de Raad van Toezicht van de universiteit is er nog vertrouwen dat het goedkomt. Deze liet in een reactie weten dat hij de decanen en het college heeft opgeroepen om samen aan de slag te gaan om het onderwijs te verbeteren.

Update 17:30: De Studentenraad der Vrije Universiteit, de SRVU Studentenbond, heeft in een persbericht de decanen en het bestuur opgeroepen openheid te geven, de gelederen te sluiten of op een constructieve manier tot een oplossing te komen. Voorzitter Olav Scholten licht over de telefoon toe: 'Het was voor ons wel al duidelijk dat het rommelde. Er is een reorganisatie gaande en een aantal mensen moet daar niets van hebben, daarnaast werd de instellingstoets van de NVAO recentelijk uitgesteld.' Scholten gaat er van uit dat de schade voor studenten meevalt. 'Zij hebben hier niets van gemerkt. Wel is de uitstraling van de universiteit erg veel schade toegebracht, je moet als student natuurlijk niet het idee krijgen dat je geen kwalitatief goede opleiding volgt.'

Update, 29 maart De puinhoop aan de VU eist vandaag zijn eerste slachtoffer. Rector magnificus Lex Bouter legt het bijltje erbij neer en vertrekt. Het ANP schrijft dat Bouter opstapt omdat de decanen het vertrouwen in het College van Bestuur hebben opgezegd. Ook Collegevoorzitter Rene Smits vertrekt wellicht, hij maakt nog wel zijn termijn af die loopt tot november. Een opvolger van rector Bouter moet in ieder geval sterker in zijn onderwijsschoenen staan, de accreditatie van het onderwijs aan de VU hangt namelijk aan een zijden draadje.