ASE: studenten studeren steeds meer

De rendementsmaatregelen van Halbe en Jet lijken hun uitwerking niet te missen: aan de RU besteden studenten steeds meer tijd aan hun studie. Dat blijkt uit de ASE, de Algemene Studentenenquête (.pdf), die dit jaar door 4.222 studenten is ingevuld.

In het collegejaar 2011-2012 zaten studenten gemiddeld 34 uur per week in de collegezaal, met de neus in de studieboeken of achter de pc in de UB. Vergeleken met het jaar daarvoor is dat een stijging van bijna een uur. Waar de studielast tot 2010 zo rond de 32,5 bleef hangen, heeft zich de afgelopen jaren een duidelijke stijging ingezet. Opvallend is dat dit nog geen invloed heeft op andere activiteiten: iets meer studenten hebben een betaalde baan naast de studie (70 ten opzichte van 69 procent) en het aantal vrijwilligerswerkers is zelfs flink gestegen (van 38 naar 45 procent). De omvang van deze werkzaamheden is vrijwel gelijk gebleven.

Net als vorig jaar zijn medici en bèta's de fanatiekste studenten met onder aan het rijtje de managementwetenschappers en rechtsgeleerden in spe. Voor de mannen onder ons zijn de uitslagen van de ASE pijnlijk te noemen: vrouwen studeren meer (gemiddeld 2,4 uur per week meer) en hebben vaker een betaald baantje naast de studie.

Zijn er nog verbeterpunten voor de RU uit de enquête te destilleren? Jawel, maar die zijn niet erg verrassend. Studenten willen meer stopcontacten voor hun laptop, minder WIFI-storingen en een betere prijs-kwaliteitverhouding in de restauratieve voorzieningen.