Geen makkelijke cum laude meer in Leiden

Het klinkt nogal absurd, maar tot voor kort was het mogelijk om met een zesenhalf cum laude af te studeren aan het internationale college van de Universiteit Leiden. Na forse kritiek heeft de universiteit besloten om deze praktijk af te schaffen.

Wie normaal een cum-laudevermelding op het diploma wil krijgen, moet een acht als gemiddeld eindcijfer hebben. Kamerleden van de VVD, SP en D66 uitten forse kritiek op de aangepaste regels van de Leiden University College: 'Van een zeseneenhalfjescultuur wordt niemand beter', aldus onderwijswoordvoerder van D66, Paul van Meenen. Ook de Universiteitsraad was het oneens met het op deze wijze verstrekken van het predikaat.

De universiteit heeft nu de beoordelingsmethode aangepast en is overgegaan op het Amerikaanse systeem, waarbij werk wordt beoordeeld met de letters A tot en met F. Dit moet volgens de universiteit echter niet opgevat worden als een knieval voor de kritiek, hiertoe is besloten omdat resultaten op deze manier internationaal makkelijker te vergelijken zijn. Of deze verklaring plausibel is valt te betwijfelen, maar de aanpassing komt de universiteit in ieder geval wel goed uit.