Vrouwelijke coassistenten vaak lastiggevallen

Bijna een op de vier vrouwelijke coassistenten heeft ooit last gehad van seksuele intimidatie, zo blijkt uit een enquête van KNMG Studentenplatform.

De belangenbehartiger van geneeskundestudenten ondervroeg 2600 artsen in opleiding over hun ervaring met seksuele intimidatie binnen hun studie. 12 procent van hen geeft aan op enig moment slachtoffer te zijn geweest van ongewenste intimiteiten van voornamelijk patiënten en artsen. Coassistenten krijgen met name te maken met toespelingen op hun uiterlijk, vragen over seksualiteit en ongewenst lichamelijk contact.

Eenzelfde enquête werd in 2006 afgenomen en dat leidde tot vergelijkbare resultaten. Toen werd er door betrokken partijen geschokt gereageerd en was de uitslag van de enquête voor academische ziekenhuizen aanleiding om maatregelen te treffen. Het instellen van een vertrouwenspersoon blijkt echter weinig effect te hebben gehad. Slechts 7 procent van de vrouwen maakt bij de universiteit melding van seksuele intimidatie. Lucia Creveld, vertrouwenspersoon bij AMC/UvA laat als reactie aan KNMG Studentenplatform weten dat veel studentes het moeilijk vinden om ongewenste intimiteiten ter sprake te brengen. ‘Veel vrouwen vrezen voor hun beoordeling en carrière. Coassistenten denken daarbij vaak: ik zit mijn tijd wel uit, ik ben zo weer weg.’