Jet geeft antwoord

Minister van onderwijs Jet Bussemaker nam gisteren de 6000 briefkaarten met bezorgde boodschappen van studenten, scholieren en hun ouders in ontvangst. Via de website lievejet.nl konden zij hun zorgen uitspreken over de toekomst van het Nederlandse onderwijs. De reactie van Bussemaker moet hen gerust stellen.

De basisbeurs, die van gift in een lening zal veranderen, zal de kosten van het Nederlandse onderwijs drukken. Deze extra financiƫle middelen wil Bussemaker weer terug laten keren in het onderwijs. In haar reactie legt de minister nogmaals uit wat haar plannen zijn en benadrukt daarnaast dat de student moet investeren in zijn toekomst. 'Je verrijkt je geest ermee, je vergroot je mogelijkheden en je wordt er ook financieel beter van. Want wist je dat afgestudeerden in het hoger onderwijs gemiddeld anderhalf tot twee keer zoveel verdienen dan hun leeftijdsgenoten die niet hebben gestudeerd?'

De effecten van een hbo- of WO-opleiding zijn echter vooral meetbaar op de langere termijn. Aanvankelijk is het inkomensverschil helemaal niet zo groot, bleek uit cijfers van het CBS. Lieve Jet, van welk geld gaan wij onze studieschulden dan betalen?