Oud-Kamervoorzitters komen op voor behoud Centrum Parlementaire Geschiedenis

Twaalf oud-voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer hebben in een open brief (.pdf) aan minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker opgeroepen het Centrum Parlementaire Geschiedenis (CPG) aan de RU te behouden. Vorige maand werd aangekondigd dat de subsidie op het kenniscentrum zou worden wegbezuinigd.

Onder de briefschrijvers waren onder andere Gerdi Verbeet, Wim Deetman en Piet Bukman. Het belangrijkste argument dat zij aandragen voor behoud van het centrum, is de bescherming van het 'parlementaire geheugen'. Dit zou volgens hen worden bedreigd in tijden van snel wisselende politici, ambtenaren en journalisten. Aanstaande donderdag wordt de brief in een algemeen overleg van de Kamercommissie voor Onderwijs Cultuur en Wetenschap, openbaar voor publiek, besproken. Daar zal het CPG ook bij zijn.

Het CPG zelf is erg blij met de steunbetuiging. Charlotte Brand, onderzoeker bij het instituut: 'Voor ons kwam het bericht vorige maand ook als een donderslag bij heldere hemel.' Op haar site heeft het CPG iedereen opgeroepen om hun steun te betuigen. 'We hebben al honderden inzendingen uit allerlei hoeken ontvangen: journalisten, studenten, alumni, wetenschappers en ook mensen die niets met ons te maken hebben steunen ons.' Mensen die ook hun verontwaardiging willen uiten kunnen dat nog steeds doen via de website van het CPG.