Nederlandse studenten bouwen snelste zonnewagen

Een Delfts studententeam heeft vandaag voor de vijfde keer de overwinning gepakt tijdens de tweejaarlijkse World Solar Challenge in Australië. Zij kwamen op deze vierde racedag als eerste over de finish met hun zelfgebouwde zonnewagen. Het Japanse team van Tokai University, dat afgelopen twee jaar de 3000 kilometer lange race van de noord- naar de zuidkust won, lieten zij ver achter zich.

De Nuna 7, zoals de zonnewagen van de Delftenaren heet, had een geheim wapen ingebouwd: door uitklapbare zonnecellen konden zij hun accu ook bijtanken tijdens stilstand. Dit gaf hen de mogelijkheid snoeihard door het Australische landschap te racen. Het racemonster kent een topsnelheid van 185 kilometer per uur.

Niet enkel studenten van de TU Delft waren succesvol in deze race, het team van de Universiteit Twente eindigde op een noemenswaardige derde plaats. Racers van de Technische Universiteit Eindhoven zijn nog wel even onderweg: zij doen mee in het klassement voor gezinswagens op zonne-energie en scheuren dus gezellig met zijn vieren van noord naar zuid.

Zie hieronder hoe de Delftse studenten hun wagen lieten rijden als een zonnetje.

https://www.youtube.com/watch?v=hZu4xO1zWr8