Schurftuitbraak in Groningen

Onder Groningse studenten is schurft uitgebroken, bij de GGD zijn zeker zeven meldingen van de besmettelijke huidziekte binnengekomen. In een brief zijn studentenverenigingen gevraagd om hun leden op de hoogte te stellen.

Schurft wordt overgebracht door de schurftmijt. Dit is een minuscuul beestje dat gangetjes in de huid graaft en daar eitjes legt. Er kunnen rode bultjes, blaasjes en etterpuistjes ontstaan die veel jeuk veroorzaken. Schurft is besmettelijk en je kunt het oplopen door langer dan 15 minuten lichamelijk contact te hebben met iemand die besmet is. Je kan ook besmet raken wanneer je in hetzelfde bed als een besmette student slaapt of dezelfde kleding draagt.

Dermatoloog Jorrit Terra, die verbonden is aan het Universitair Medisch Centrum Groningen zegt tegenover De Telegraaf: 'Wij zien de laatste weken op onze poli steeds meer studenten met schurft. Met een crème is het goed te behandelen.' Ook raadt Terra aan beddengoed en kleren goed te wassen op minimaal zestig graden. In 2007 was er een uitbraak in Nijmegen.