NSB-feestje 'niet zo grappig en ludiek als gedacht'

'Nog Sneller Bezopen', dat leek een Groningse studentenvereniging een goed thema voor hun feestje. Dat de afkorting van dit thema NSB is, werd gezien als een goede grap. Om de zuippartij helemaal te laten slagen, bestelden zij veertig jodensterren om bij de gasten op de borst te spelden. Lachen, joh.

De eigenaar van buttonbedrijf Classic Buttons was echter niet zo blij met deze bestelling. De mail waarin de studenten vermeldden dat 'het een beetje een ongebruikelijke button is, maar even ter verklaring: het is bedoeld voor een themafeest', deed bij hem de alarmbellen rinkelen. Hij sluisde het vreemde bericht door naar zijn Joodse vader, die de politie alarmeerde. Toen de studenten werden benaderd door een agent, beseften zij zich dat hun plan toch 'niet zo grappig en ludiek was als op voorhand gedacht'. Zij besloten het feest, dat anders op 16 november zou hebben plaatsgevonden, af te gelasten. Waarom niemand van de organisatie eerder had bedacht dat hun idee wat ver ging, is onduidelijk. 'Als student doe je wel eens iets doms', aldus een van de studenten.

In Groningen lijkt de laatste tijd vaker 'iets doms' te gebeuren. In mei werden nog twee studenten geroyeerd van hun studievereniging voor het tekenen van een hakenkruis op het voorhoofd van een medestudent, toevallig net na een gezamenlijk bezoek aan concentratiekamp Dachau. Laten we hopen dat de noordelijke studenten het oorlogsthema voortaan laten rusten.