[Update] Studentenkamers verliezen eigen adres

Een wijziging in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen zorgt ervoor dat onzelfstandige studentenwoningen hun eigen huisnummer verliezen. 'Dat betekent dat als je nu op Hoogeveldt "gang 12 kamer 4" woont, je straks enkel nog "gang 12" als adres kunt opgeven', legt Max Derks, directeur van Stichting Studenten Huisvesting Nijmegen (SSHN), uit.

Nu geldt er in veel steden, waaronder Nijmegen, voor studenten nog een uitzondering op de regel, waardoor verschillende kamers in één gebouw een eigen brievenbus en huisnummer kunnen hebben. De overheid eindigt deze uitzonderingen nu en stelt een tijdelijk register in waar de individuele adressen van studenten worden ondergebracht. In 2016 zal dit register echter vervallen met het gevolg dat duizenden studenten van adres wijzigen, zonder fysiek te verhuizen. Dit treft onder andere 70 procent van de SSHN-woningen.

Kences, de brancheorganisatie voor studentenhuisvesting, en de Landelijke Studenten Vakbond waarschuwen voor chaos en problemen. In de eerste plaats zorgen de adreswijzigingen voor een hoop administratieve rompslomp bij verhuurders, gemeenten en bewoners. Ze zijn bang dat bij de omzetting studenten zullen 'zoek raken'. Daarbovenop komen nog meer praktische bezwaren. Derks: 'Iedereen ontvangt zijn post voortaan in één brievenbus en ook voor hulpdiensten is het onduidelijk als kamers geen eigen adres hebben.' De belangenorganisaties roepen daarom op om het register niet tijdelijk, maar permanent te maken, zodat er in feite niets hoeft te veranderen.

Update 3 april 12.30 uur: Veel studenten vrezen bij het horen van dit nieuws voor hun huurtoeslag. Momenteel is het zo dat sommige SSHN-huurders met een zogenoemde 'aangewezen onzelfstandige woning' recht hebben op een huurkorting via een speciale regeling. Deze regeling zal blijven gelden, ook wanneer het eigen adres vervalt. De belastingdienst zal het tijdelijke register gebruiken om deze informatie over te zetten op het algemene adres van de huurder. Derks: 'Die uitzonderingsregeling staat vast. Daar verandert deze wijziging niets aan.'